dimarts, 16 d’octubre del 2018

SANT VICENÇ DE CABDELLA. TORRE DE CABDELLA. PALLARS JUSSÀ

PASSEJANT PEL PALLARS JUSSÀ

Cabdella és un poble (26 h. 2009/1422 msnm.) situat damunt un tossal, a la confluència del riu de Cabdella (nom que pren la capçalera del Flamisell) amb el Riquerna i el torrent de Felià.



El primer esment, indirecte, del lloc i de l’església de cabdella és de  l’any 1042, quan Sal·la, clergue de Cabdella, apareix esmentat en l’acta de consagració del monestir de Santa Maria de Senterada. 

Es troba un nou esment l’any 1131, quan Pere Bernat, prevere de Cabdella, i els seus germans, donaren a Santa Maria de la Seu el delme d’una masia de la seva propietat. Aquesta església no es esmentada més fins l’any 1314, que consta com a església parroquial de l’ardiaconat de Tremp.

En el llibre de la dècima del bisbat d’Urgell del 1391 apareix la divisió eclesiàstica del deganat de Cabdella, que inclou únicament la parròquia de Mont-ros.

Possiblement és esmentada en l’acta de consagració de la Seu d’Urgell.

L’any 1790, en la relació de Francisco de Zamora, es diu que l’església era en bon estat. L’any 1904, formava part de l’arxiprestat de Gerri de la Sal.

L'església de Sant Vicenç de Cabdella està situada sobre una roca a la part més elevada del poble. És una construcció d'una sola nau, amb volta de canó, i un absis semicircular orientat a llevant que té una finestra de mig punt de doble esqueixada. Les arcuacions llombardes de l’absis són molt planes, de doble relleu, de pedra tosca (diferent de la resta de la pedra), que recorden les esglésies de la Vall d'Aran i la Vall de Boí. La nau és coberta amb voltes d'aresta entre arcs torals i l'absis és amb volta de quart d'esfera.

L'accés de la façana de ponent presenta una portalada de dos arcs de mig punt en degradació. El campanar de torre de planta quadrada, una capella i la sagristia són afegits posteriors.


Al Museu d'Art de Catalunya es conserva una imatge talla de Crist, que ha perdut la policromia, de la segona meitat del segle XII, procedent d'aquesta església. 

Al Museu Diocesà d'Urgell es conserva una lipsanoteca romànica procedent també d'aquesta església.


En les excavacions dutes a terme el 2009 per l'equip de l'arqueòleg Albert Roig i Deulofeu s'han fet descobertes importants a l'interior del temple, com restes de pintures romàniques i altres. Està en curs d'estudi de cara a la propera restauració, i encara no es coneixen en detall totes les troballes fetes.

Sant Vicenç de Cabdella és una església parroquial, romànica declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada