dijous, 25 d’octubre del 2018

SANT MARTI DE TERRASSOLA. BARONIA DE RIALB. NOGUERA

POC A POC PER LA NOGUERA

Aprofitant les Jornades del Patrimoni vam anar a Gualter per realitzar una visita guiada per les terres de la Baronia de Rialb. Acompanyats per en Jaume, com guia i mestre, vam conèixer varies esglésies, entre les quals va haver la de Sant Martí de Terrassola. 


Sant Martí de Terrassola es troba al sector central-nord del terme municipal, damunt d'un esperó muntanyós ( 40 msnm.) en la intersecció del barranc de Fabregada amb el Rialb, que rodeja el turó formant un meandre. Un bosquet de pins ens amaga la seva presència.

Aquesta església fou durant tota l’edat mitjana el centre religiós de la zona alta de la vall del Rialb , anomenada en la documentació medieval ” vall de Tarabau”.  

Tot i els interrogants que l’estat actual de ruïna i abandó de l’església planteja, alguns estudis afirmen que es tracta d’un edifici construït amb dues fases, una part el segle X i l’altre a meitat del segle XI, ja d’acord amb les formes evolucionades del romànic llombard. Després sofrí diferents modificacions en la seva estructura.


Sant Martí de Terrassola és un edifici d’una sola nau de planta rectangular, antigament cobert amb volta de canó suportada per sis arcs formers adossats a cada mur i reforçada per tres arcs torals, actualment la part superior d’aquests arcs han desaparegut així com la volta, en el seu lloc si construí un sostre embigat de fusta. En algun moment s’emblanquina l’edifici per la part exterior.

L’absis semicircular s’uneix amb la nau per un arc presbiteral. Exteriorment està decorat amb arcuacions separades per lesenes amb grups d’una, menys la central que en te dues per aculli la finestra de doble esqueixada i arc de mig punt. La coberta de l’absis és de lloses de pedra.

Al mur de migdia s’observa dues finestres de doble esqueixada i arc de mig punt, també té una porta amb un arc apuntat, d’època posterior, la porta original s’obria en aquest mur, ara anul·lada.

Façana de ponent, amb un petit campanar de cadireta d’un sol ull.


La porta d’accés actual, del segle XV, és d’arc de mig punt i construïda amb grans dovelles. Actualment la meitat es troba paredada. Segurament estava protegida per un atri o porxo, actualment només queden restes de les parets.

Les encavallades de fusta estan en mal estat i les teules deixen entrar la llum del dia i segurament també l’aigua de la pluja.
Sant Martí de Terrassola o Sant Martí del Puig és una església que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada