dimarts, 23 d’octubre del 2018

SANT SERNI DE BELLFORT. BARONIA DE RIALB. NOGUERA.

POC A POC PER LA NOGUERA

Bellfort és un llogaret (15 h. 2009) llogaret situat a la capçalera del barranc de Torreblanca, afluent del Segre per la dreta.


Al segle XIX formava un municipi, situat entre els de la Baronia de Rialb i de la Baronia de Montmagastre, però dependent del partit judicial de Tremp, actualment forma part de la Baronia de Rialb.

No hi ha noticies documentals sobre aquesta església, però si sobre el terme de Bellfort i la situació d’un castell situat proper a l’església. Segons en  Jaume, el nostre amable guia, el nom vindria format per l’abreviació de bell: formós i fort: fortificació , castell.


Trobo unes dades interessants en un blog dedicat a les esglésies sota l’advocació de Sant Serni: Sembla que la primera i única noticia històrica dels seus orígens, fa referència a la donació feta per Ermengaudis, comte d’Urgell l’any 1069 al monestir de Sant Maria de Ripoll, del lloc de Gualter, que comprenia dos castells i tres esglésies, entre elles la de Sant Serni.


És una església estil romànic del segle XI amb elements preromànics. Va ser edificada en un indret de culte precristià, segurament damunt d’un crematori ibèric. 


El segle XI es consuma la construcció de les esglésies romàniques de la Baronia de Rialb. El lloc era propietat de la casa hospitalera de Sant Salvador d'Isot, unida des del 1231 a les comandes de Berga i de Costoja i més tard a les comandes de Susterris del Pallars Jussà. Va pertànyer a l'orde hospitaler fins a la desamortització.

Sant Serni de Bellfort és un edifici totalment transformat, fins al punt que la façana absidal es l’únic element que permet evocar el seu origen alt-medieval, a més de construir la part més interessant del temple. L’edifici es molt irregular tot palesant les formes característiques de l’arquitectura llombarda del segle XI.

És una església d'una nau rectangular encapçalada per un absis semicircular. L'absis disposa de cinc arcuacions amb quatre lesenes i té  finestres romàniques de doble esqueixada. Al nord hi ha una construcció adossada posteriorment segurament, la sagristia.

La porta romànica situada a migjorn està tapiada per un contrafort dels dos que reforcen el mur lateral. El mur de ponent es va reformar amb una porta de mig punt amb grans dovelles sobre una imposta. Dins de l’església i col·locada en una paret hi ha una antiga porta de fusta.

Un senzill badiu rodó il·lumina el cor, al damunt una espadanya barroca té dues obertures sense campanes, rematada per una posterior creu de ferro.

La coberta de lloses de pedra va ésser substituïda per una de teula àrab menys la corresponent a l'absis.


Durant la Guerra Civil va cremar-se totes les imatges i el mobiliari del temple. Actualment, l’any 1994, es va acabar una restauració completa de l’edifici. Recentment hi ha una intervenció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Sant Serni de Bellfort és una església que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada