dimarts, 9 d’octubre del 2018

SANT PERE DE PUJALT. SORT. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Pujalt  és un poble allargassat (31 h/1162 msnm) situat en un esperó pla que s'alça damunt la riba dreta del Barranc de la Font de Llessiu i també queda enlairat pels costats oriental i meridional, a més del nord. Està tot agrupat, formant gairebé un clos, amb un parell de carrers de traçat irregular. Pertanyia a l'antic terme d'Enviny.

Al centre del poble hi ha el Museu de les Papallones de Catalunya, a l'antiga escola (en la qual es va dur a terme la filmació d'algunes escenes de Les veus del Pamano).

Pujalt és un topònim romànic de caràcter descriptiu. Prové de l'aglutinació de les paraules comunes puig i alt, que descriuen perfectament la situació d'aquest poble.

L’església de Sant Pere és a l'extrem nord-oest del petit nucli de població. És una església construïda durant la segona meitat del segle XX, però el seu estil harmonitza perfectament amb la resta d'esglésies de la comarca.

Església de planta rectangular amb capçalera a llevant que presenta a migjorn un cos adossat al centre del qual s'aixeca la torre-campanar. És precisament a la base del campanar, on s'obre la porta d'arc angular i muntants inclinats.

Per damunt del nivell de la coberta de la nau, el campanar té forma de piràmide truncada, adquirint, de nou, al darrer tram la forma cúbica. A aquests darrer pis, s'obre a cada pany de paret un arc angular. Remata la torre-campanar una petita coberta piramidal de llicorella.
L'aparell més emprat és la pedra pissarrosa local en blocs paral·lelepipèdics molt allargats.

A l'interior la nau està coberta amb una original volta d'aresta doble. La il·luminació s'aconsegueix mitjançant unes finestres romboïdals.

Sant Pere de Pujalt és una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Acompanyem fotografia d’una petita capella propera a l’església.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada