dilluns, 25 d’abril del 2016

PONT DE VALL-LLONGA. PROP DE SANT LLORENÇ DE MORUNYS . SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS.

Anàvem en direcció a la Coma i la Pedra i en sortir de Sant Llorenç de Morunys i a les envistes de l’església de Santa Creu d’Ollers veiem un petit cartell que diu “pont romànic”. Com forma part de les nostres dèries paràvem el cotxe i trèiem la corresponent fotografia.

 

O vam haver de fer en dues ocasions ja que la primera vegada, un operari treballava en tallar les branques i els arbres que impedien la visió de l’obra. 

El pont de Vall-llonga permetia antigament travessar el riu Cardener a la sortida del congost de Vall-llonga, a la Vall de Lord i més concretament, a l'extrem sud del terme municipal de Guixers. 

Formava part del camí ral que anava de la Seu d'Urgell a Cardona. Si bé hi ha constància històrica de què aquest camí ja existia a finals del segle IX, aquest pont molt probablement no va ser construït fins a les darreries del segle XI o bé als inicis del XII i fins a l'any 1987 va conservar força bé la seva estructura originària. 
 
La construcció del pantà de la Llosa del Cavall comportava que hagués de quedar submergit sota les aigües de l'embassament i a finals dels 90 fou desmuntat i reconstruït en el seu emplaçament actual, a la sortida de la vila de Sant Llorenç de Morunys per la carretera de La Coma, al barranc del torrent del Pou.

 
És un pont amb la superfície superior força horitzontal, car sols presenta la típica doble vessant dels ponts medievals d'una manera molt lleugera. Té una calçada de dos metres d'amplada i un sol arc de mig punt molt airós car fa 11,30 m. de llum. Sumant-hi 1,20 m que fa des de la clau de l'arc fins a la part superior de la barana fa que l'altura del pont sobre el nivell habitual de l'aigua del Cardener fos d'uns 12,50 m. La seva llargada és de 28 m. i la seva amplada és de 3 m. (2 d'amplada de la calçada i mig d'amplada de cada barana) tot i que a la part central s'eixampla uns quants centímetres. Les baranes són poc altes (35 cm per damunt de la calçada, empedrada amb còdols). L'arc està format per 90 dovelles per banda, tallades en pedra calcària.  

El pont de Vall-llonga és un pont medieval de Navès, actualment prop de Sant Llorenç de Morunys, inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada