dilluns, 4 d’abril del 2016

SANT MAURICI DE FEIXES. SAUTÓ. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT 

Visitàvem el poble de Fetges i la seva església sota l’advocació de Sant Maurici i depenen de la de Sautó.

Feixes, (Fetges, en francès), és un petit poble travessat per la  N. 116 i forma part del municipi de Sautó. És situat a la dreta del riu de la Tet.

Aproximadament és a uns dos quilòmetres de Mont-Lluis. 

El lloc surt és esmentat ja el 961. 

El seu nom deriva de la paraula catalana feixes, que designava les terrasses agrícoles que es troben abans de Montlluís.

Fetges és un petit poble que no ha tingut massa transcendència a la regió, ja que no hem trobat gaire informació històrica.  


Generalitzant i segons informació trobada a internet: Sembla ser que els primer habitants de la zona, fa uns quants mil·lennis, foren els ibers i els celtes, i posteriorment passaren per aquí els romans, que sembla ser que ja aprofitaren la terra fent servir aquestes feixes a les que el nom fa referència. A la caiguda de l'Imperi Romà, ni els visigots ni els sarraïns han deixat empremtes en el lloc. 

Per tant, hem d'esperar l'arribada dels carolingis a l’any 811 per donar naixement al sistema feudal i el renaixement del cristianisme, ja que els visigots eren ja cristians.  

El Capcir va ser colonitzat al segle IX, originant una xarxa de torres de vigilància en les que, sembla ser, s’englobava Fetges, que completava un dispositiu en què també hi havia Prats-Balaguer, la Quillana i Ovansa.

L’actual església sembla ser fruit d’una restauració i exercir de capella del cementiri. 

Edifici d’una sola nau sense absis i amb coberta de llicorella.  

Malgrat sigui un mal pensament, m’agraden aquests cementiris oberts al vent i al sol que hi ha amb molts llocs de Catalunya. Sobretot quan veus que els difunts són recordats i les sepultures cuidades. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada