dissabte, 21 de març del 2020

SANT JUST I SANT PASTOR D’ARDÈVOL. PINÓS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Sant Just d'Ardèvol,  també anomenat Sant Just o Sant Just de Su, és un poble (47 h,2009/ 715 msnm.) i, des del punt de vista administratiu, una de les cinc entitats de població del municipi de Pinós . Anteriorment, el poble pertanyia a l'antic comú d'Ardèvol, fins que aquest darrer s'integrà al terme municipal de Pinós.


Sant Just i la seva església es troba a l'extrem nord-oest del municipi de Pinós, al llom de l'aplanada carena que s'aixeca entre la rasa de la Rovira, al sud i el barranc de Gangolells, al nord, a la capçalera de la riera de Llanera que s'esmuny cap a la Segarra. Les cases del poble juntament amb l'església, formen un recinte clos compacte. 

Gairebé segur que la primera notícia és la que es troba en un testament signat el 29 de setembre de 1027, en què una tal Rotudis, o Rutudis, fa diverses deixes.


De l’església antiga no queda res; ocupa el seu lloc un edifici barroc bastit al segle XVII en l’època d’esplendor d’aquesta comarca. Amb tot, remarquem el conjunt que fa aquest edifici amb les altres construccions anteriors. Talment un exemple d’una vila closa.

L'església de Sant Just és un edifici de planta rectangular amb un campanar de planta quadrangular adossat a l'església. L'edifici és rematat per un presbiteri rectangular.


La porta, oberta a la façana de ponent, és un exemplar amb formes ornamentals renaixentistes: frontó triangular, columnes estriades, frontis, etc.

L'església de Sant Just d'Ardèvol és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Espectacular el coneixem d’aquest lloc i passejar pel seu interior..

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada