dimarts, 17 de març del 2020

SANTA SUSANNA DE CARDENER. RINER. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Santa Susanna de Cardener és un poble (51 h. 2009/620 msnm) situada entre les valls del Cardener i del riu Negre o riera de Solsona. Cal considerar que el seu poblament és íntegrament dispers.


La primitiva església es troba arruïnada. Situada dins l’antic terme del castell de Riner, durant molts segles fou una capella rural o, com a màxim, sufragània, i no fou fins temps moderns que adquirí funcions parroquials.  

Les primeres notícies d’aquesta església es troben en el testament de Rotrudis, publicat l’any 1027, en el qual aquesta dama fa una deixa a Santa Susanna de Riner. Aquesta església fou donada pel senyor del castell de Riner, Hug Dalmau, fill de Dalmau Isarn, el qual era nebot de l’esmentada Rotrudis.

Així consta al testament del citat Hug Dalmau, redactat l’any 1096, en el qual manà als seus marmessors que donessin al cenobi de Santa Maria de Castellfollit l’església de Santa Susanna amb el seu alou. Aquesta donació es fa constar en la que el seu fill, Ponç Hug, féu a Santa Maria de Solsona, per la qual deixava l’església de Sant Martí de Riner, amb totes les altres esglésies del terme, excepte la de Santa Susanna, que ja havia donat a Santa Maria de
Castellfollit.

Al segle XVI hi consta una ferreria i té antiga tradició l’hostal de Can Ponç.

L’església de Santa Susanna de Cardener va ser de nou aixecada cap el 1927 amb la data del 1929 gravada al portal. Consta d'una nau amb un absis semicircular a la capçalera. El frontis, amb un sòcol de carreus a mig picar, té un portal en arc de mig punt a base de carreus i dovelles de pedra groguenca, una rosassa a mitja alçada i una cornisa angular amb creu de pedra al cim. El seu mur es troba arrebossat i pintat de blanc amb carreus groguencs a les cantoneres; els murs laterals són de maçoneria.

El campanar coetani del temple es troba adossat al mur est, molt a prop de  la façana. La seva planta és pràcticament quadrad i esta coronat per una cornisa sobre permòdols i una teulada a quatre vents. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, amb els marcs lleugerament ressaltats de pedra groguenca; hi penja alguna campana; té una finestra gran a mitja alçada a la banda frontal similar a les de la cel·la. Els seus murs estan arrebossats i emblanquinats i amb carreus
en relleus a les cantoneres de pedra groguenca com la façana.


Al seu costat i formant part de l’edifici hi ha la rectoria. En el seu interior de l’església s’hi venera una interessant talla de fusta de sant Blai.

Santa Susanna de Riner és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada