dissabte, 14 de març del 2020

SANT PELAI DE L’OLIVA. PINÓS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

L’església de Sant Pelai, situada a l’ombra del castell de Vallmanya, es troba vora  de la masia de l’Oliva que li ha donat el nom. No degué passar mai de capella rural dependent de la parroquial de Sant Pere de Vallmanya.


Les primeres notícies de l’església es troben al testament que l’any 1060 féu un tal Ramon, que deixà tres auris per a l’obra de Sant Pelai de Vallmanya

Es tracta d’un edifici dubtosament romànic, de planta rectangular actualment. Originàriament tenia un absis adossat, del qual encara es conserva la fonamentació.

La coberta de l’edifici és de dos vessants, ornamentada amb un campanar d’espadanya, d’una obertura, el qual ha estat col·locat damunt la façana de l’edifici.

La porta d’entrada, situada al costat de ponent, fou refeta i sobreposada a la romànica adovellada original, d’acord amb els gustos de l’època (any 1638). Hi ha encara una altra obertura: la finestra de doble esqueixada, gairebé centrada al mur de migjorn. El mur de tramuntana ha estat apuntalat amb una rafa.

Aquest edifici ha estat construït amb un aparell de carreus de mida regular, escantonats a cops de martell i disposats ordenadament a trencajunts de mitja peça, formant unes filades regulars.


Al mur de migjorn hom pot veure, adossats a una imposta, tres caps humans, a manera de caràtules. Es tracta d’uns rostres monstruosos, molt esquemàtics, gairebé caricaturescs, inexpressius i estàtics; un d’ells es troba a l’extrem, tocant a la façana. Els altres dos, situats de manera asimètrica, apareixen un a mitja altura, entre la porta i el campanar, i l’altre, a mà dreta de la porta.

La masia d'Oliva és una antiga casa pairal,, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És més coneguda com a l'Oliva de Vallmanya, per a distingir-la de l'Oliva d'Ardèvol, del mateix municipi.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada