divendres, 8 de novembre del 2013

SANT ERMENGOL DE L’ALDOSA DE LA MASSANA. ANDORRA

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Visitàvem el poble de l’Aldosa de La Massana (745 hab. segons cens 2009) emplaçat a l’esquerra i pel damunt de la ribera d’Ordino, sobre antics dipòsits fluvioglacials. Arribant a l’Aldosa es contempla el magnífic pic de Casamanya. A la dreta del riu d’Anyós es troben els cortals d’Aldosa.

Arran de l'aprobació del Nomenclàtor d'Andorra l'any 2010, la població se li va afegir el "de la Massana" per diferenciar-lo de l'Aldosa de Canillo.

Enmig del poble es troba l'església sota l’advocació de Sant Ermengol.

La primera notícia que trobem de l’església data de 1709, moment en què es ven un terreny al costat de la capella de sant Ermengol de l’Aldosa.                      

Sant Ermengol és una església dels segles XVIII al XIX de estil popular d'època barroca.

L’edifici és de planta rectangular amb absis quadrangular, no marcat en planta ni en alçat.

Presenta una coberta de lloses de llicorella a dues aigües, sobre encavallades de fusta. Al carener del llosat hi ha el campanar d’espadanya, amb una obertura d’arc de mig punt, sobre el mur dels peus de l’església.

La façana està orientada a sud-oest i presenta una porta rectangular molt senzilla sobre la qual trobem un òcul. Tota l’església està arrebossada.

A l’interior trobem un cor de fusta al peus de la nau. L’absis està cobert amb volta de canó i la nau presenta un soler de ciment i un banc corregut d’obra al mur nord.

La capçalera interior està decorada amb una taula policromada del segle XVII del pintor Jeroni d’Heredia, emmarcada amb pintures sobre tela del segle XIX atribuïdes al pintor Josep Oromí, de la Seu d’Urgell.

El diumenge 28 de novembre de 2010 van tenir lloc a la Parròquia de La Massana diversos actes de celebració del mil·lenari de Sant Ermengol, patró del poble de l’Aldosa i patró secundari de la Diòcesi d'Urgell.
 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada