dimarts, 12 de novembre del 2013

SANT JAUME DE TOLORIU. PONT DEL BAR. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.

Visitàvem el poble de Toloriu (27 hab-2009). Es troba a 1.240 metres d'altitud a la baga del riu Segre en un replà del vessant esquerre del riu.

L'antic castell de Toloriu no es conserva, que amb el de Bar i Aristot vigilaven l'entrada a la Cerdanya.

L’església de Sant Jaume, esmentada ja el 839, depèn de la de Bar. Al segle XVIII era de la senyoria dels marquesos de Vilana. Fou municipi independent fins el 1970 que, juntament amb el d’Aristot, fou annexat al del Pont de Bar. L’antic municipi comprenia, a més del Pont de Bar, prop del riu i de la carretera de Bellver a la Seu, actual capital, el poble de Bar, els antics pobles de Barguja i Soveix i la masia dels Arenys.

Edifici religiós amb una nau de planta rectangular, estava cobert amb volta de canó avui esfondrada. De construcció rústega, les pedres no estan en filades sinó unides amb fang.

Al frontis podem observar la porta adovellada i, adossada al costat de l'evangeli, la torre de planta quadrada.

Actualment l’església esta en fase de reformes. L’edifici s’ha cobert amb encavallades i s’ha construït una nova teulada damunt els restes de de volta de canó. També s’ha recuperat murs i el campanar llueix completat tan en alçada com la teulada.

L’interior també està reconstruït però sembla més aviat preparat per esdeveniments socials i populars que per actes religiosos.

Anecdòticament, he de parlar del baró de Toloriu, Joan de Grau i Ribó, (Grau podia ser una abreviació o modificació del nom Guerau), va ser un dels primers conqueridors que va arribar a Tenochtitlán al costat d'Hernán Cortés. Es va casar amb una de les filles del novè emperador asteca Moctezuma II, de nom Xipahuatzin Moctezuma, que va ser batejada amb el nom de Maria i que va morir a Toloriu el 10 de gener de 1537. El matrimoni va traslladar la seva residència des de la cort real mexicana fins al Castell de Toloriu i a la Casa Bima, una casa de camp que és a prop de l'antic camí del Querforadat a Martinet passant per Béixec, i on podria estar enterrat un fabulós tresor.

Altres fonts indiquen que la noble asteca va ser enterrada, juntament amb l'esmentat tresor, a l'església de Toloriu, just sota l'altar major, després de morir el dia 10 de gener de 1537. Tant si és cert com no, sí que hi ha constància que moltes persones han buscat, tot sembla indicar que infructuosament.

De la unió nasqué un fill Joan Pere de Grau-Moctezuma, baró de Toloriu i emperador legítim de Mèxic, el qual fou batejat el 17 de maig de 1536 en la parròquia de Sant Jaume de Toloriu. Poc temps va durar la seva felicitat com a mare.

En la nostra visita van veure un poble força animat i viu potser com a noves residències d’estiueig.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada