dimecres, 5 de març del 2014

SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA DE SANAVASTRE. DAS. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA. 

Visitàvem el poble de Sanavastre (87h.2009)i la seva església sota l’advocació dels sants, màrtirs i germans cordovesos de Sant Iscle I Santa Victòria. 

 
El poble és situat a la dreta del torrent de la Valira, prop de la seva confluència amb el Segre. 

Consta com a parròquia en l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell del 839 esmentat com Sanavaster cum Vicinulasés. 

Sant Iscle de Sanavastre, és mencionada l’any 1018 en el testament sacramental d’un tal Bernat, que fou jurat sobre l’altar de “Sancti Asziscli martir Christi, cuius baselica sita est intus in villa Sanavaster” Formava part del pagus Liviensis. 

Fou una de les esglésies més batudes en 1198 pels partidaris del comte de Foix i Arnald de Castellbó, emportant-se tot lo millor. 

 
El folklorista Joan Amades apunta que aquests Sants, “havien estat molt venerats i llurs imatges havien abundat molt, sobretot arreu de la Catalunya vella”.  

És un edifici d'una sola nau amb volta de canó que ha sofert fortes transformacions. En resta únicament el frontispici (o façana de ponent) com a element purament romànic datat dins del segle XII. No obstant això, les dimensions i proporcions de la planta, la situació de la porta, els brancals de l'arc pre-absidal i l'inici de la semicircumferència semblen indicar les característiques de l'antiga església romànica. L'absis original va ser substituït per un de quadrat. També van afegir-se dues capelles laterals amb arc de mig punt.

El frontispici, única part que resta de l’obre original, té un ull de bou en lloc d'una finestra de doble esqueixada. Les dovelles de l'ull tenen esculpides mitja bola (element propi del romànic tardà). És encapçalat per una alta espadanya amb dues obertures de mig punt. 

Al costat dret de l'altar s'hi troba la sagristia. El cor és de fusta i dóna accés al campanar. L'interior està enguixat, excepte un tros repicat. La porta s'obre al costat sud. Mentre que a la banda nord hi ha el cementiri local. 

 
En data 22 de setembre 2013 Regió 7 dóna la bona notícia de que l'Ajuntament de Das, la Diputació de Girona i el Bisbat d'Urgell han arribat a un acord per tal de restaurar l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de Sanavastre. El dia de la nostra visita encara havien les eines i la maquinaria de les obres de restauració. 

Sant Iscle i Santa Victòria de Sanavastre és protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.   

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada