dijous, 13 de març del 2014

SANT MIQUEL DE SORIGUEROLA. FONTANALS. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.

Visitàvem el poble de Fontanals de Cerdanya i emparat per les noves construccions existents al voltant del Club de Golf trobàvem la petita església de Sant Miquel.

 
Es troba documentada al testament del comte Guifré II de Cerdanya de l'any 1035 on deixa l'alou de Soriguerola i la seva església a la seva muller.  

Els partidaris del comte Foix i Arnald de Castellbó, el 1198, desbotaren l'església. 


La Comtessa Elisabet, muller del Comte Guifré, va fer donació al Monestir de Serrateix dels pobles de Soriguera i Soriguerola, junt amb l'església de St. Miquel i amb els seus delmes i primícies. Aquesta possessió li reconeix el Procurador dels feus reials a Cerdanya el 1267.  

Petita església d'una sola nau amb volta de canó lleugerament apuntada, amb la porta al sud, essent molt estreta i baixa. L'absis semicircular és cobert amb volta de quart d'esfera. 

 
El frontispici a la part meridional està construït amb filades d'opus spicatum. A l'absis també s'aprecia l'opus spicatum i una finestra, amb doble esqueixada, en el seu centre. 

El campanar, petit i descentrat, a l'oest, és en forma d'espadanya senzilla, havent perdut les llosses. Sota del campanar s'obra una petita finestra. La teulada és de lloses de llicorella. 

L'altar és en hemicicle i té finestra absidal de mig punt. Actualment l'església està tota enguixada i pintada. 

S'observa una petita esquerda al llarg del sostre de la nau. Per l'exterior cal senyalar que la teulada de l'absis està plena d'herbes i que s'observa petites formacions de pedres disposades en "opus spicatum".  

Actualment l’aspecte exterior de l’església és força bo havent estat tota reconstruïda. Ignorem el seu interior al no poder accedir-hi. Suposem que quan va construir-se el Club de Golf van cuidar-se de la seva reconstrucció. 

 
Hi havia un frontal del segle XIII amb pintures que representen la lluita de Sant Miquel contra el dimoni. Aquest frontal es troba la MNAC i és d'influència franco-gòtica. Aprofitant-nos de les noves tècniques d’internet i essent una peça tan principal copien una fotografia del frontal. 

Sant Miquel de Soriguerola està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local.

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada