dissabte, 1 de març del 2014

SANT SALVADOR DE PREDANIES. PRATS I SANSOR. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA. 

Visitàvem la comarca de la Baixa Cerdanya i ens assabentarem mitjançant d’un rètol de la proximitat de l’ermita de Sant Salvador de Predanies. Vam pujar per la pisat asfaltada en direcció al cementiri i per una camí de terra férem el camí que ens portar fins a l’església. 

 
Sant Salvador de Predanies és una església romànica que es troba al nucli de Prats, del municipi de Prats i Sansor. Està situada sobre un turó del serrat Solà. 

Surt documentada als danys causats per les tropes càtares del comte Ramon Roger I de Foix i del vescomte de Castellbò l'any 1198, que van assaltar i van saquejar l'església de Sancti Salvatoris de Predanies. També van cometre atemptats contra altres esglésies cerdanes. 
 
El curiós topònim de Predanies sembla ser que fa referència a l'alou que un tal Ananies tenia en aquest lloc i que després va passar a ser propietat del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles. 
 

Aquesta capella fou restaurada a l'inici de la dècada del 1960 i el seu altar fou consagrat l'any 1963 per l'abat Escarré del monestir de Montserrat. 

Consta d'una única nau d’arquitectura senzilla i amb volta de canó de mig punt i capçada a llevant per un absis semicircular llis, sense cap ornamentació. La volta de l’absis és de quart d'esfera i té una petita finestra de doble esqueixada.

Els murs de l'església no arriben al metre de gruix, cosa que fa suposar que la nau estava coberta a l'origen amb entramat de fusta i que posteriorment va ser reconstruïda a la darreria del segle XII amb volta de pedra i amb contraforts laterals exteriors. 

L'absis és molt senzill, de parets gruixudes i un parament rústec de pedres simplement desbastades, col·locades en filades irregulars. 
 

El parament exterior dels murs és fet de pedra local, lleugerament treballada, sense que es vegin senyals de finestres d'època romànica.  

La porta original es troba a la paret del migdia amb arc de mig punt realitzat amb dovelles rústegues. 

El frontispici de ponent fou totalment modificat en el segle XVIII, on es troba actualment la porta d'accés a l'església i un ull de bou, i és capçat per un campanar d'espadanya d'un sol ull. 

 
Sant Salvador de Predanies està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Al principi del camí de terra trobem un senzill monument de pedra, com si d’un campanar es tractes, amb un gros esquellot. Segons la placa de reconeixement és dedicat a Manel Capdevila per la seva dedicació en la restauració de l'ermita. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada