dijous, 10 d’abril del 2014

SANT ANDREU DEL PRAT DEL CAMPANAR. LA MASSANA. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA. 

Visitàvem aquesta església que com el seu nom ens indica és enmig d’un prat en les belles contrades andorranes. Sant Andreu del Prat del Campanar a 1.505 m. d’altitud es troba situada a la sortida del poble d'Arinsal, en direcció l'estació d'esquí del mateix nom, dins la parròquia de la Massana. 

 
De l'existència d'aquesta capella no es té documentació escrita, sinó només oral. El temple va patir diversos allaus de neu entre els segles XIII i XVII, fet que va provocar que fos abandonada. 

L’actual edifici és una reconstrucció feta l’any 1975. De l'edifici romànic només es conserva la part inferior dels murs, que van ser trobats gràcies a unes excavacions arqueològiques fetes a la zona.  

Està formada per una nau rectangular coberta amb volta de canó, molt poc freqüent a les Valls d'Andorra, i acabada en un absis semicircular decorat amb arcs cecs i lesenes, molt matussers.  

De fet s'han trobat restes de les arrencades de quatre lesenes i només se n'han construït dues. 

En el mur oest trobem la porta d'accés, de forma rectangular. Prop d'aquesta també trobem una finestra quadrada i un campanar de cadireta d'un sol ull. 

Durant les excavacions es van trobar diversos esquelets prop del mur de tramuntana. Adossat al mur de migjorn també es van trobar els fonaments d'una estança de planta quadrada. Es creu que podria ser la base del campanar, que va donar nom al lloc.  

Durant aquestes tasques també es van trobar diversos fragments de pintura mural. Els fragments, malgrat ser nombrosos, són massa petits com per poder treure alguna conclusió sobre la seva iconografia. Les pintures podrien ser de finals del segle XII o principis del XIII.  

També es van trobar diversos fragments de ceràmica d'entre els segles XII i XVII, així com vint-i-cinc monedes, algunes de les quals són anteriors al segle XIV.  

En la zona de l'absis, sota una pedra, va aparèixer una cavitat en la que es guardava una lipsanoteca. És tracta de dos recipients fets amb pedra tosca i de factura grollera. En el seu interior no es va trobar cap relíquia. 


Actualment aquesta capella pertany a la família Rosell d'Andorra la Vella i un porxo adossat a l'església al mur sud fa la funció de panteó familiar. 

En la cartografia oficial andorrana, surt assenyalada com a Església de Sant Antoni. Sant Andreu és el patró d’Arinsal i es commemora el 30 de novembre. Arinsal és la porta d’entrada del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia. M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada