dissabte, 26 d’abril del 2014

SANTA COLOMA DE GER. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.

Visitàvem la població de Ger i la seva església sota l’advocació de Santa Coloma.


El poble de Ger (450 h. 2009)  és situat a 1 135 m d’altitud, arredossat a la muntanya i mirant l’ampli planell, prop d’on conflueixen els torrents de Montmalús i Confort. Té grans cases pairals, totes elles molt ben arreglades, i hi destaquen el seu Ajuntament i el seu consultori mèdic. Tot això amb les nombroses cases de segona residencia que s’hi construeiren fa que la població transmeti molta vitalitat.

Consultat el diccionari Alcover-Moll ens dóna aquest definició etimològica.: segurament preromana, potser del mateix radical que Girona (cf. BDC, xi, 26) o que Gerri.

L'església parroquial de Santa Coloma, fou possessió del monestir de Sant Miquel de Cuixà. La primera referència apareix a l'Acta de Consagració de la Catedral de la Seu d'Urgell (Geri) del s. IX. La parròquia de Ger pertanyia al pagus Liviensis.

Església d'una nau amb volta de canó de tres trams, absis i cor de fusta als peus. Les tres capelles laterals del costat de l'evangeli tenen volta d'aresta. L'església va ser totalment reconstruïda en segle XVIII, cap al 1.740, segons la data que figura a la clau de l'arc, de la porta de ponent, conjuntament amb una coloma.

La portalada és feta amb pedra calcària coneguda com "marbre d'Isòvol", malgrat no respecta gaire l’estil cerdà. En les arrencades, de l'arc, es troben esculpits en pedra, en dos baix relleus, la llegenda del caçador. La porta d'origen romànic té unes magnífiques ferramentes, que segons els entesos la converteixen en una de les millors del Pirineu.

D'aquesta època era també el magnífic retaule barroc, avui desaparegut.

La torre campanar, de dos trams, és coronada amb un rellotge destaca la seva figura des de molts punts de la Plana.

Els fets de l'any 1936, van transformar en cendres la coberta i el retaule, dues campanes que es van fer servir, prèvia fosa, per fabricar munició. La façana de migdia i part de la ponent van ser derruïdes i les pedres i cantonades es van reutilitzar per a construir les escoles públiques.

A la postguerra fou restaurada, amb el sistema de prestació, és a dir que tots els veïns havien de participar, els benestants, monetàriament, i amb els seus jornals els altres.

En els anys cinquanta la família Duran, propietaris dels Grans Magatzems "El Barato" de Barcelona, van fer construir una capella lateral, amb marbre , dedicada al Sagrat Cor. 
 

El 2012, es restaura la coberta del campanar, posant pissarra en el mateix, com era abans de 1936, es col·loca una barana a l’escala d'accés a les campanes, es reconstrueix l’estructura de coberta i es posa nova pissarra a la nau esquerra de l’església.  

La Mare de Déu de Ger és una talla romànica de la segona meitat del segle XII[ en fusta d'àlber policromada al tremp. 52,5 x 20,5 x 14,5 cm que es guarda al Museu Nacional d'Art de Catalunya a Barcelona i procedeix de l'església parroquial de Santa Coloma de Ger. 

La composició del grup es caracteritza per la seva frontalitat i perquè tendeix a la simetria. D'aquesta manera, Maria apareix com a Tron de Saviesa. El mantell en forma de casulla reforça el paper de Maria com a símbol de l'Església i la corona que duia respon a la idea de reialesa. Forma part d'un grup d'imatges de la Mare de Déu que es desenvolupa als Pirineus (especialment a la Cerdanya) i es difon pel bisbat d'Urgell. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada