dilluns, 16 de novembre del 2015

SAN MIQUEL DE CAVALLERA. CAMPRODON. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Cavallera és un poble (!8 h. 2009), a l’antic terme de Freixenet, actualment pertany a Camprodon per l’absorció de l’anterior terme Està situat en un replà al vessant meridional de la serra Cavallera , a la dreta del Ter, prop de l’antiga torre Cavallera .

 
Aquesta església s’hi ha adossat construccions més modernes com la rectoria, la sagristia i dependències del cementiri. El darrer afegitó d’uns nínxols fan més difícil d’apreciar l’absis. 

La parròquia de “Kavallera” és esmentada a l’acta de consagració de la Seu d’Urgell, document suposadament fals datat l’any 839 com a pertanyent a la diòcesi urgellenca, caràcter que va mantenir fins el segle XVIII, que passà a la diòcesi de Vic per causes no conegudes. 

Entre l’any 911 i el 959 es documenten diverses vendes i donacions de terres i alous ala terme de “Cavalera”, sempre a favor del monestir de Sant Joan de les Abadesses. el qual tingué forts interessos en la zona. 

Sobre l’església, en concret no hi ha gaires dades, però se sap que l’any 1310, Esclarmunda , vídua del cavaller Pere Desbac, acreditava drets en el sector de Santa Maria de Camprodon i Sant Miquel de Cavallera. 

 
L’any 1701 s’hi feren obres en el presbiteri, al qual l’any 1728 s’afegiren dues capelles a cada cantó  per allotjar-hi els altars de la Mare de Déu del Roser i del Sagrat Cor.  

Capella de planta rectangular d'una sola nau, amb presbiteri o absis quadrat i volta de canó bastant apuntada.  

L'arc triomfal que separa el presbiteri de la nau descansa sobre pilastres escalonades en degradació, que redueixen l'amplada del presbiteri respecte a la nau. Aquestes pilastres s'eixamplen a la part superior, pel que la obertura és més ample a la part de dalt que a la de baix. 

Els parament verticals de la nau i el presbiteri són de carreus col·locats molt acuradament i actualment es poden veure degut a una restauració recent. La volta conserva l'arrebossat antic igual que l'exterior. La coberta és de lloses i en alguna part també de  teula àrab.


Té una campanar de cadireta d’època més moderna. Segons altres dades en cert moment segle XVIII també si fa construir un campanar de torre que després va ser enderrocat per amenaçar ruïna. 

Sant Miquel de Cavallera està inscrita com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada