dimecres, 25 de novembre del 2015

SANTA MARIA DE BOLÒS. CAMPRODON. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

El poble de Bolòs (20 h.2009) situat a la vall de Llierca, al costat del veïnat de Salarça (Beget), en el que era l'antic municipi de Freixanet incorporat a Camprodon el 1965. Administrativament doncs és part del Ripollès tot i que geogràficament pertany a l'Alta Garrotxa i humana i econòmicament a la Vall de Camprodon.

 
L’antiga parròquia de Santa Maria de Bolòs es troba darrere la serra de Nevà, en un fondal on s’origina la riera de Bolòs, en el veïnat del mateix nom, fora de la vall de Camprodon estricta, prop del límit de llevant del terme municipal que limita amb la Garrotxa. 

L’església de Santa Maria de Bolòs fou consagrada l’any 1050. És esmentada en el testament d’Ermessenda , vescomtessa de Bas, datat l’any 1119 en el que deixa un alou situat a Santa Maria de Bolòs al monestir de Sant Joan les Fonts. L’any 1159  Pere Arnau restitueix un mas al monestir de Sant Pere de Camprodon. També hi ha constància a, l’any 1195, d’una donació feta a la catedral de Girona per part de Pere de Cervera i l seva mare Marquesa d’unes propietats a la parròquia.

 
Actualment l’església es troba abandonada però hi ha un grup de persones que hi tenen cura per evitar la seva degradació. 

L’antiga església parroquial, avui molt modificada en algun indret, originàriament constava d’una sola nau, amb un planta rectangular, culminada a llevant per un presbiteri, diferenciat a l’exterior, i coberta amb volta de canó seguit, molt apuntada.

L’edifici a llevant es complementava amb un absis semicircular, esfondrat, al qual actualment hi ha construïda una sagristia. Tant les parets com les voltes foren regruixades interiorment, potser per reforçar i aguantar l’empenta de la volta i el campanar, que devien correspondre a una reforma. 

El campanar de planta quadrada, es troba situat a l’extrem nord –occidental i sembla haver estat mutilat a l’altura de la coberta de la nau i coronat per un cos quadrat, cobert amb lloses de llicorella a quatre vessants, i amb obertures grosses. 

La façana nord-oriental presenta una sèrie de cinc arcuacions cegues al campanar, les quals formen un grup independent dels que constitueixen les que hi ha situades al mur de la nau, on hi ha sèries de dues arcuacions al mur de la nau, separades per lesenes, que acaben al mur llis. 

La façana oposada es troba parcialment arrebossada sobretot la part superior i caldria escatir-lo per veure si les possible bandes i arcuacions foren tapades en les reformes.
 


Els paraments interiors es troben enguixats i no s’ha aprecia cap element decoratiu ni constructius. 

La porta, coberta amb un arcada adovellada, i una finestra de doble esqueixada, es troben a la façana sud-occidental. 

El poc aparell visible en aquesta façana és de carrerons ben tallats, posats en filades i ben travats.  

La construcció d’aquest edifici és pot situar vers els finals del segle XII, data que podria correspondre a les parts més antigues.
 


Al fons de l'església, al costat oposat de l'altar, hi ha una escala de fusta que permet pujar fins al petit cor. 

Santa Maria de Bolòs està protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada