dimarts, 8 de setembre del 2015

SANT SADURNÍ DE SOVELLES. LES LLOSSES. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

En la nostra recerca d‘indrets de la nostra  Catalunya, més aviat propers al Berguedà, en aquesta ocasió visitàvem l’església de Sant Sadurní de Sovelles.
 

Sovelles, un petit poble (18 h. 2005/ 970 m. alt) és situat  als vessants septentrionals de la serra de Massagalls, ja prop del Ter i al SE del terme de Les Llosses. 

Sant Sadurní de Sovelles és documentada des del 925 (Sovezillas), quan el bisbe de Vic, Jordi, la donà, amb Sant Martí de Vinyoles, al monestir de Ripoll. Aquesta donació es veu confirmada per la seva inclusió, en el breu donat pel papa Alexandre IV l’any 1260, al monestir ripollenc confirmant les seves possessions. 

L’any 1312 en el plet esdevingut entre el bisbat de Vic i el monestir de Ripoll, la sentencia es favorable al monestir, reconeixent –li la jurisdicció sobre aquesta parròquia. És esmentada un cop més l’any 1319 en la relació feta pel bisbe de Vic, Berenguer, as legats pontificis, de les esglésies en les quals l’abat de Ripoll anomenava els capellans, que el bisbe confirmava.
 
Fou reedificada de nou els anys 1714-17. En la seva demarcació hi ha importants masos, com la Sala, el Grau, el Camp, l’Aliguer, l’Om, el Prat, la Plana, les Muntades, la Vinyassa i altres. Prop de l’església hi ha un nucli de quatre o cinc cases, amb l’Hostal, que s’alça davant del cementiri.  


Una vella tradició local diu que abans l’església era dedicada a sant Martí i situada prop de la Vinyassa, a una hora de l’actual; és possible que es tractés de dues esglésies diferents, la segona de les quals desapareguda.  

Església d’estil barroc és de planta rectangular amb capelles laterals que s'obren mitjançant arcades cap a la nau central i única. El presbiteri es troba enlairat respecte la resta de l'església, gràcies a un entarimat al que s'hi accedeix per tres graons centrals. 

L'exterior és molt senzill, tenint només decoració a la façana principal. La coberta és a dos vessants composta per cabirons de fusta i teula àrab, a l'interior està formada per una falsa volta de canó feta amb totxo.  

L'interior de l'església es troba molt decorat i pintat, sobresortint al presbiteri un retaule pintat a la paret de fons, de força qualitat i domini de la perspectiva.  

Precisament aquesta part es troba molt afectada per humitats de filtracions i capil·laritats. Aquest afecten a la volta de canó així com les pintures del presbiteri. L'edifici es complementa amb un campanar molt peculiar per la zona.

 
La seva façana té un cert paral·lelisme amb el de Gombren, això pot donar base que fos construïda pel mateix arquitecte Josep Morató, de Vic. 

L’església de Sant Sadurní de Sovelles és un edifici religiós inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada