dimecres, 17 de febrer del 2016

CERETÀNIA. EL CASTELLOT. BOLVIR. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA. 

En acabar la nostra visita a Sant Climent de Talltorta, l’Helena, la nostra guia, va convidar-nos a visitar l’Espai Ceretània. Aquest Espai és l’entrada al jaciment El Castellot. 
 

Ceretània és un edifici amb diferents sales d’exposició. En una d’elles vam veure un instructiu vídeo sobre el desenvolupament de la vida en El Castellot durant el transcurs dels segles. Exposades en diferents vitrines vam admirar una exposició de material recollit en les diferents bases de recuperació arqueològica- En una sala adjacent havia esposada una galeria de quadres.
 
Com la direcció pel recull d’informació que va facilitar-nos l’Helena, Viquipèdia, es força fiable i bona, passem ha transcriure-la.   

Orígens del Jaciment. 

L’estudiós francès Claude Saurel planteja per primera vegada l’existència d’un jaciment arqueològic al Castellot de Bolvir el 1990 a partir de la recollida de materials d’època antiga en la superfície. El 1991 l’historiador Oriol Olesti i l’arqueòleg Oriol Mercadal duen a terme quatre sondeigs arqueològics a El Castellot. Es localitzen alguns murs, s’excava parcialment una sitja, i es documentaren traces inequívoques de l’existència d’un poblat d’època Iberoromana al tossal de La Corona. 


Però no va ser fins al 2006 quan s’inicien les intervencions arqueològiques de recerca al Castellot de Bolvir. Un equip de recerca format per membres del departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona, del Museu Cerdà i per arqueòlegs professionals, inicien les intervencions arqueològiques al jaciment del Castellot emparats per un projecte d’investigació dirigit pel Dr. Oriol Olesti, els quals hi treballaran ininterrompudament al jaciment en els anys següents. 

L’any 2015 el Castellot de Bolvir esdevé Campus Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’alcalde de Bolvir, senyor Bartomeu Baqué i el rector de la UAB, Ferran Sancho, signen un  conveni per tal que el jaciment iberoromà esdevingui espai de formació per a futurs arqueòlegs.  

La creació d’aquest campus és fruit des vuit anys de col·laboracions entre l’Ajuntament i la Universitat. 

No obstant, el gener del 2015 es va inaugurar el centre de difusió Espai Ceretània on s’ofereixen les eines necessàries per la completa compressió del Jaciment Arqueològic del Castellot. Mitjançant suports audiovisuals, tecnològics i interactius es desenvolupa la informació necessària per la correcta comprensió del jaciment. 
 
Orígens del centre d’interpretació Espai Ceretània 

L’any 2007 es planteja per primera vegada la necessitat de construir un centre d’interpretació al Castellot de Bolvir. El nou equip de govern format a partir de les eleccions municipals d’aquell mateix any, encapçalat per l’alcalde, senyor Bartomeu Baqué i Muntané, anuncia que en un màxim de dues legislatures que Bolvir disposarà d’un centre d’interpretació del jaciment arqueològic del Castellot. 

Finalment el 2015 s’inaugura el Centre d’Interpretació Espai Ceretània del Castellot de Bolvir. La construcció i l’execució de l’edifici s’havia iniciat la tardor del 2012, mentre que les tasques de museïtzació de l’espai finalitzaren al 2015. El centre ha comptat amb una subvenció, una part dels quals provenen de fons FEDER i de la Generalitat, mentre que la resta els ha aportat el propi Ajuntament. 

Va estar un matí educatiu i molt interessant que recomanem. La Cultura, amb majúscula forma part de la vida i també és part de la nostra intel·ligència. Mai ens hem de negar a conèixer els orígens del nostre país i la nostra gent. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografies: Arxius internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada