dijous, 18 d’abril del 2013

SANT JAUME DE FRONTANYÀ. BERGUEDÀ

TERRA BERGUEDANA.
 
Aquest petit escrit voldria ser un homenatge a en Faust Guitart Escobet (1919-2008), que em va impressionar fortament per la seva bonhomia i personalitat, malgrat que la nostra coneixença no passés d’uns viatges amb les sortides organitzades pels Amics del Romànic del Berguedà. L’any 1998 l’Ajuntament de Berga li atorgar per votació el Premi de la Cultura Popular. La seva producció fotogràfica, es calcula en unes 18.000 fotografies, va llegar-la a l’Arxiu Comarcal del Berguedà. Va ser durant vuit anys president d’Amics del Romànic del Berguedà. 

 
El 22 d’abril de 2012 en la celebració del XXIV Aniversari d’Amics del Romànic del Berguedà vam visitar aquest lloc emblemàtic de la nostra terra: Sant Jaume de Frontanyà. En la invitació una fotografia feta per en Faust Guitart Escobet i un text amb una explicació del desenvolupament del monestir. He fet una còpia de la fotografia, de mitjans del segle passat. on és veu la rectoria edificada al s. XVII i l’acompanyo amb una d’actual del mateix lloc. Més què res per comparar abans i ara. 

També transcric l’explicació de la història del monestir que descriu la invitació amb l’afegit d’alguna altra dada recollida . 

El lloc de Frontanyà va ser poblat d’antic i va ser llavors quan es va erigir una petita església preromànica dalt de la cinglera, en un lloc conegut com a Sant Jaume de Frontanyà Vell.  

Al s. XI aquesta església va quedar petita i va ser aleshores quan es va edificar la que ens ha pervingut. Tot hi que no hi ha documents que facin referència a la data exacta de construcció del temple actual si es notori la quantitat de deixes pietoses que sovintejaren per la nova església advocada també a Sant Jaume. L’any 1060, un prohom del baix Berguedà en el seu testament, entre altres esglésies, donà unes onces d’or a Sant Jaume de Frontanyà. 

Arnau Mir de Tost i la seva muller, la vescomtessa Arsenda donaren a l’església de Sant Jaume que es construïa a la vall del castell que s’anomena de Frontanyà l’alou que tenien a la Cerdanya i les terres i les vinyes de Viladonya, perquè els preveres que canten de matí al vespre a l’església poguessin oferir sacrificis per als fidels vius i difunts. Això permet considerar que l’any 1066 l’església ja acollia una comunitat de preveres que feien res en comú. 
 
L’any 1074 Folc Sunifred, senyor del veí castell de Lluça i germà del bisbe de Vic Berenguer Sunifred llega testamentàriament una unça d’or. 

L’any 1078 Bernat de Mongrony deixà al monestir 50 sous i Guillem de Palmerola. Li llegà 30 sous. A més dels dits altres homes il·lustres com Bremon de Cardona de l’Orde del Temple, Ramon d’Olost, Berenguer de Freixenet i Ponç de Lillet també hi contribuïren.

La nova església fou dedicada a sant Jaume, sant Pere i sant Joan, i a partir de l’any 1040 aplegà una comunitat organitzada com a canònica regular regida per un primer prior conegut, Ramon Arnau. 

Surt esmentada l’any 1095 en una donació feta pel comte Bernat d’Urgell a Santa Maria de Ripoll com a límit occidental. 

La comunitat comptava amb cinc a sis canonges i un prior en el temps de més prosperitat, el seu prestigi fou tan gran que durant el segle XIII els priors de Sant Jaume eren alhora degans del Berguedà i organitzaven la vida religiosa de la zona. 

L’any 1395, amb motiu de la mort d’Arnal Fresc que tanca la llista dels priors residents, i aleshores comença la llista dels priors comendataris comença la davallada de la comunitat. 

Un magnífic exemplar del primer romànic català, a redós de la qual nasqué una canònica regular agustiniana que va allargar la seva existència fins el 1592, quan el papa Climent VIII extingí el monestirs de canonges de Sant Agustí existents a Catalunya.  

Un any després, el 1593, en crear-se el bisbat de Solsona, Frontanyà passa a ser una possessió seva.   

L’església és un edifici d’una sola nau coberta amb volta de canó i reforçada amb arcs torals, amb un transsepte que s’obre a la capçalera amb tres absis semicirculars. El transsepte és cobert amb volta de canó i al creuer s’alça una cúpula vuitavada sobre trompes còniques que, a l’exterior, pren la forma d’un cimbori de dotze costats, únic a Catalunya. La façana de ponent presenta una rica composició: les lesenes formen sis plafons ornamentals amb arcuacions cegues i repartits en dos registres. L’inferior voreja la porta i el superior un gran òcul. Sobre la façana hi havia un petit campanar d’espadanya de dos ulls, substituït posteriorment per l’actual. 

De l’antiga canònica només resta l’església ja que les dependències monàstiques, situades al cantó de migjorn i realitzades entorn d’un claustre foren anorreades en ésser construïda la rectoria adossada al temple i que recentment ha estat aterrada. 

Procedeix d’aquesta església una taula pintada a tremp d’ou amb escenes de miracles de Sant Jaume, avui conservada al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. 

Descansi en pau en Faust i tots els que estimem aquesta terra berguedana. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia antiga: Faust Guitart Escobet.
Fotografia actual: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada