dimarts, 30 d’abril del 2013

SANT SADURNÍ- SERNI DE FONOLLET (ABANS SANTA FE). PUIG REIG. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

Anàvem a donar una volta per distreure’ns una mica i no emperesir-nos davant el televisor. Vam baixar fins a Casserres, bonica població del Berguedà i travessant-la  vam agafar el trencall que du fins a Sant Joan de Montdarn i Viver.  

En trobar la pista asfaltada amb un cartell que diu Fonollet vam seguir aquesta indicació. D’aquesta mateixa entrada surt una pista de terra que porta a l’alzina, declarada arbre monumental, dels Colls. 

Seguim la pista asfaltada i fem una ullada a la nostra vella coneguda l’alzina, continuem fins trobar-nos en la església de Sant Serni de Fonollet. El lloc em va impressionar per la seva bellesa, potser més val dir per la sensació que em va transmetre personalment.  

Veure tota la contrada des d’enmig de la vall. Mirar a l’entorn i veure camps llaurats, l’ocre de la terra, el verd dels prats i dels arbres, majoritàriament alzines, per tant no hi havia el canvi cromàtic tradicional de la tardor. Les muntanyes de cim nevat en la llunyania, clares i precises, en un dia solejat i fresc. I principalment el silenci que omplia els voltants i em deixava un sentiment de solitud intima.                                                   

La M. Rosa va començar a fotografiar diferents punts dels entorns. Jo palplantat, trepitjant l’herbei humit per la rosada que el sembrava de gotes d’aigua com una diadema trencada estellant en mil punts brillants al sol.  


A la dreta el petit cementiri protegit per una paret de pedra seca. Els nínxols pintats de blanc i lliurats al vent i al sol davant de la mateixa porta de l’església.   

L’església de Sant Sadurní (Sant Serni) de Fonollet ha estat sempre sufragània de l’església parroquial de Sant Martí de Puig reig; situada dins el terme del castell de Puig reig i depenent de la jurisdicció eclesiàstica del bisbat d’Urgell. 

L’any 983, en l’acta de consagració de l’església monacal de Sant Llorenç prop Bagà, el lloc de Fonollet apareix com un lloc del comtat de Berga on el monestir tenia cases, terres i vinyes. 
 
Des del s. X és documentat Fonollet com un  punt habitat del terme del Castell de Puig-reig. Va estar un centre important de les possessions de la família vescomtal del Berguedà en els segles XI i XII. El germà del vescomte Guillem de Berguedà s'anomenà Ramon de Fonollet, segurament perquè tenia en aquest lloc els seus dominis més importants. Finalment el fill del vescomte, en Guillem el trobador, ho donà l’a. 1187 a l’Orde del Temple amb tot el terme del Castell de Puig-Reig. 

L’any 1278, el bisbe d’Urgell i tot el capítol dels canonges de la Seu confirmaven al templers i a la comanda de Puig reig la possessió de l’església de Sant Martí amb les seves esglésies sufragànies. Unida a Sant Martí de Puig reig, l’església de Sant Serni de Fonollet passa a formar part dels dominis hospitalers, orde militar que acumulà tot el patrimoni dels templers quan aquest orde fou abolit l’any 1312. 

La present església correspon de finals del segle XII o inicis del XIII, tot i que possiblement hi havia una església anterior a aquesta fou edificada en aquest lloc. L’edifici és de construcció romànica modificada en moltes ocasions i adossada la casa de cal Fuster. Són tant agermanades l’una a l’altra que quasi no saps qui protegeix a qui.  

L’església  és un senzill edifici d’una sola nau , coberta amb volta apuntada i rematada vers al costat de llevant per un absis semicircular que queda amagat per la casa. 

L’església té el murs llisos i sense ornamentació. L’indret més visible i també el més interessant és el mur de ponent, el qual s’obre la porta d’entrada, la qual es corona amb un arc de mig punt fet amb dovelles. Aquesta porta ha estat ressaltada amb una arquivolta, feta amb dovelles petites i ben disposades l’arc de la qual arrenca d’una imposta motllurada per banda. 


Damunt la porta hi ha una bonica finestra de doble esqueixada, rematada també per una arquivolta, l’extradós de la qual és ressaltat amb un seguit de boles. Aquest mur ha estat rematat amb un campanar d’espadanya, robust, el qual posteriorment sofrí l’afegitó que el convertí en comunidor. 

Procedent d’aquest església es guarda des de l’any 1904 en el Museu Episcopal de Vic un encenser del segle XIII. A l’interior hi ha un petit fragment d’un retaule gòtic del segle XV dedicat a Sant Sadurní. 

Al costat de l’església hi ha una llosa que podria ser la part superior d’un altar perquè porta rebaixat el lloc on posar l’ara consagrada. 

L’església de Sant Serni de Fonollet està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada