divendres, 19 d’abril del 2013

SANT SALVADOR DE SALLENT. COLL DE NARGÓ. ALT URGELL.

TERRES D’ALT URGELL. 

Des de Coll de Nargó seguirem la carretera que porta a Isona i una vegada passat un pont agafarem la cruïlla senyalitzada amb el nom de Sallent. 

 
Una vegada passat el Mirador del dinosaures, on hi ha marcades diferents postes d’ous de les diferents espècies que habitaren la zona deixarem la pista asfaltada i continuarem per una pista de terra que al cap de certa estona ens conduí al poble de Sallent. El poble de Sallent són algunes construccions la majoria abandonades i masies disperses. 
 

A l’entrada del poble en un monticle hi ha les embardissades i perdudes restes de l’església de Sant Salvador.   

Conscients de la dificultat però animats per l’ànsia de conèixer després de varies provatures vam poder fotografiar el temple. 

L’església està adossada a una construcció també abandonada i en runes. El campanar de espadanya és manté a la façana i a sota, la porta tancada amb una cadena i cadenat. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Malauradament aquesta seguretat és completament innecessària perquè dintre de l’edifici només hi ha bigues trencades i les restes de l’enfonsada teulada.  

Les dades trobades ens diuen que es tracta d’un edifici religiós d'una nau. L'absis és rectangular i entre aquest cos i la nau hi ha un cos més elevat, que sobresurt també en planta, i que és cobert exteriorment a doble vessant, seguint el mateix eix de les teulades de la nau i de l'absis, cobert tot amb lloses de llicorella.  
 

 
D'origen antic, possiblement romànic és desfigurada pels diversos cossos adossats i ruïnosos com la mateixa església. 

A més guardo un record no gaire agradable d’unes magnífiques punxades a la cama que em molestaren durant bastant temps. 

Aprofito per afegir unes fotografies de l’any 1987 fetes per A. Moras i tretes de la llista de patrimoni de la Generalitat de Catalunya.  

També he conegut una grata notícia, escoltada a TV3, referent sobre l’explotació i producció vinícola d’aquestes terres i més puntualment les properes de Montanisell i la seva exportació de vins a mercats estrangers. 

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada