dijous, 30 de maig del 2013

CAPELLA DE SANT ANTONI A MAÇANERS. SALDES. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA.

Circulant per la carretera B-400 del Collet a Saldes entremig dels arbres s’entreveu una petita capella que destaca pel seu blanquinós color i com sempre curiosos vam parar a fotografiar-la.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Simplement és un edifici quadrat amb una petit campanar de cadireta al cantó dret de la façana. Sense finestres i amb una inscripció pintada en el nom, una data 1927 i dos inicials “R.P”. 

Escrit en la paret l’oració: “Sant Antoni gloriós lliura’ns de qualsevol mal”  

Per la porta metàl·lica i enreixada s’entreveu un petit altar amb flors segurament ofrena dels fidels. 

Formant part del col·lectiu Conèixer Catalunya vam publicar-ho a “Berguedà Actual” i benauradament vam rebre de Josep M. Ferrer una informació que ens permet ampliar les poques dades de la capella. A continuació us la donem a conèixer:

Aquesta capella, és obre d’un oncle meu, les inicial “R.P”., corresponen a Ramon Pons, de cal Ferrer (ja traspassat), era un germà de la mare del meu pare. La data del 1927, és l’any que va encarregar-se la seva construcció. Durant la guerra civil va ser destruïda, però un cop passada la contesa bèl·lica es va construir de nou. 

Com anècdota familiar, puc dir-vos, que farà anys (sense recordar exactament l’any), es va fer una missa d’homenatge a una germana del meu oncle, Montserrat Pons, que malgrat tenir en aquells moments 96 anys, va participar activament en la missa oficiada per Mossèn Ballarin.  

Sempre és agradable saber el per què de les coses i més quan com aquesta és un íntim record familiar. 

Gràcies de tot cor a Josep M. Ferrer. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada