dissabte, 21 de setembre del 2013

SANT SERNI DE LLORTS. ORDINO ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Com ens encanta passar uns dies a Andorra i recórrer els seus pobles i les seves carreteres en recerca de la multitud d’esglésies i dels bells racons del Principat en la present ocasió visitàvem els poble de Llorts i la seva església de Sant Serni. 

 
L’edifici és una construcció barroca del segle XVII. La nau és de planta rectangular, en la qual exteriorment no es distingeix l’absis i que té la sagristia afegida a la dreta de la capçalera.  

La coberta és de dos vessants i reposa sobre encavallades de fusta que descansen al mur nord sobre pilars adossats que es corresponen amb sengles contraforts a l’exterior. 

La façana principal està orientada al sud i dóna a una petita plaça.  

En posició central s’obre la porta d’entrada, que està rematada per un arc de mig punt. L’arc i el marc de la porta estan fets amb carreus de pedra tosca. Per sobre hi ha un òcul. A més té dues finestres de doble esqueixada en el mur nord.  

Té dos campanars d’espadanya, un sobre el mur dels peus amb dues obertures de mig punt i un de senzill sobre l’arc triomfal. 

A l’interior té un cor de fusta als peus de la nau. L’absis queda separat de la nau per un arc triomfal i està cobert amb volta de canó.  

Conserva un retaule barroc dedicat a Sant Serni datat al segle XVIII. 

L’església de Sant Serni de Llorts està catalogada com a Bé d’Interès Cultural. 
 

Una placa situada prop de la porta del cementiri ens dóna a saber amb aquestes frases: Els excursionistes recorden que en aquesta església oficià mossèn Jacint Verdaguer el 26 d’agost de 1883 en arribar a terra andorrana. Any del Centenari. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada