dimecres, 18 de setembre del 2013

SANT ROMÀ DE PALLEROLS DEL CANTÓ. MONTFERRER I CASTELLBÓ. ALT URGELL.

TERRES DE L'ALT URGELL.

Seguíem la carretera del Port del Cantó en la nostra recerca habitual i en arribar a Pallerols veiem com aparcada al costat de la carretera l’edifici de l’església i aleshores aprofitàvem per visitar-la almenys exteriorment. 

 
Pallerols del Cantó és esmentat a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell de l'any 839.  

L'any 1080, en l'acta de consagració de Santa Cecília d'Elins, la vila de Pallerols apareix com una de les seves possessions. 

Posteriorment, amb la seva supressió passà a formar part de les rendes de la col·legiata de Castellbò.  

L'església de Sant Romà fou visitada els anys 1312 i 1314 pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona.  

Fou municipi independent fins el 1972; l’antic terme comprenia, a més, els pobles de Cassovall i de Saulet, la caseria de Canturri, l’antic monestir d'Elins i el terme separat de Castellins. 

 
L'actual edifici de Sant Romà i Sant Marc és un edifici molt transformat, i no sembla conservar vestigis de l'obra original.  

Sant Romà de Pallerols, o Sant Romà i Sant Marc, és una església d'una sola nau coberta amb cel ras, i amb la capçalera plana orientada al sud, per bé que aquesta orientació es va invertir a causa de l'afectació de la carretera sobre l'edifici.   

L'actual capçalera presenta dues grans obertures a banda i banda, en forma de triangles invertits. Dues capelles s'obren a la nau per llevant, en arc de mig punt, mentre que una tercera ha estat reconvertida en sagristia. Al mur occidental, hi ha restes d'antigues capelles cegades.  

L'edifici integrava la rectoria, que ocupava la planta superior i que presentava dues finestres rectangulars sobre la porta d'accés al temple, al mur nord, actualment cegades. L’aparell és una construcció rústega de pedres no en filades. 

El conjunt, que presentava una antiga porta d'accés al mur de llevant, és cobert per un llosat a doble vessant.  

 
Cap a la dècada de 1920 s'hi construí un campanar de torre, de secció quadrangular i amb coberta piramidal de llosa, adossat a la cantonada nord-est.

Sant Romà de Pallerols, o Sant Romà i Sant Marc, està catalogada com Bé Cultural d’Interès Local. 

Sorprèn la quantitat d’esglésies que temps passats teníem raó d’esser i actualment són tancades i sense culte o en culte esporàdic. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada