dimarts, 26 de març del 2013

SANT PERE D’OS DE CIVIS. VALLS DE VALIRA. ALT URGELL

TERRES DE L’ALT URGELL

Os de Civis, també dit Aós de Civis, i antigament Os d’Urgell és una entitat municipal descentralitzada de les Valls de Valira, a l’Alt Urgell. Té un cens de població aprox. de 140 habitants i estadísticament el nombre va creixent. I és situat a 1493 m. d’alçada.

Os de Civis és situat dalt d’un petit turonet, on conflueixen el riu d’Aós o de Satúria, tributari del Valira. amb els torrents d’Avellà i d’Enclar Aos. Situada en el vessant andorrà però administrativament sempre ha estat catalana i els seus límits mai s’han disputat. Només s’hi pot arribar mitjançant la carretera de Sant Julià de Lòria. També els serveis depenen d’Andorra. La comunicació amb la resta del municipi és molt difícil s’hauria de pujar al coll de Conflent i com va dir la senyoreta de l’oficina d’informació per una pista de terra incerta.

El lloc de Ouosse, esmentat en l’ACCU, era possessió dels Caboet, en féu de l’església d’Urgell i passà posteriorment als seus hereus els vescomtes de Castellbó.  
  

Malgrat els seus orígens romànics l’església no apareix documentada fins l’any 1312 i 1314 en la visita feta pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona.

Es tracta d'un edifici medieval molt modificat en èpoques posteriors. Consta d’una nau rectangular amb tres capelles laterals al costat nord, i amb coberta de fusta.  

La nau està capçada a llevant per un presbiteri i una sagristia trapezoïdal que substitueixen l’antic absis semicircular espai ara ocupat per la sagristia. El porxo original, situat a les façanes de llevant i de migdia ha estat reconstruït al segle XX.

Les obertures originals són dues finestres de doble esqueixada i un ull de bou situades a la façana. El campanar situat al costat de l’entrada, presenta unes característiques de fortificació. És de planta quadrada amb dos pisos i espitllera al primer pis i quatre finestres al segon.
 

La majoria de les cases són al redós de l’església.

L’any 1982 al veure’s incomunicats per les fortes riuades es va constituir l’Associació d’Amics d’Aos de Civis que va ajudar a la restauració de les cases del poble i per aconseguir alguna subvenció per restaurar l’església romànica de Sant Pere i Santa Margarida.

Text i documentació: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau                   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada