divendres, 26 de juliol del 2013

SANT ROMÀ DE VILA. ENCAMP. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

En la nostra visita a Andorra també visitarem després de pujar unes quantes escales l’església romànica de Sant Romà de Vila.


Hi ha constància documental d'una capella romànica del segle XII en el lloc de Vila. Probablement el mur de la porta d'entrada i el campanar són els originals.

És una església de nau única i absis trapezoïdal que substitueix l’original semicircular en les reformes a principi del segle XX, moment en què es van fer diverses reparacions. A l’exterior encara es conserva la base de l’absis original romànic.

L’actual absis està cobert amb volta de canó, s’orienta a l’est, al mur sud hi ha una obertura amb arc de mig punt, i a la paret de ponent dues de rectangulars amb llinda de fusta.

A la paret sud, a la part superior, s’observen espitlleres cegades. La coberta és a dues vessants amb enllatat de fusta, i lloses de llicorella al damunt. Els paraments del murs són de pedres irregulars amb argamassa de calç com material d’unió.

El campanar d’espadanya amb obertura de mig punt i cobert a les dues vessants se situa en el mur oest de l’església. La campana segons dades consultades és de tradició gòtica.

Cal pensar que bona part de la resta de l’edifici és precisament d’origen romànic, inclosos la nau i el campanar d’espadanya.

El tret que la fa més atractiva, però, es troba al seu interior, on es pot veure una reproducció del frontal d’altar romànic.

Aquesta és l’única mostra de pintura romànica sobre fusta que existeix a Andorra, i que, a més, es conserva completa amb les tres cares. Els muntants, decorats amb motius vegetals i geomètrics, serveixen de suport a tres taules, la frontal representa la Maiestas Domini, flanquejada pel tetramorf i per quatre parelles d’apòstols, i a les laterals hi podem veure l’Assumpció de Maria i tres apòstols més.

L’original, del segle XIII, es troba al MNAC, Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona.


L’església de de Sant Romà de Vila està qualificada com a Bé d’Interès Cultural

I com sempre Andorra, un bell país per visitar. Hi ha tantes coses a veure i fruir.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada