dimarts, 2 de juliol de 2013

SANT MIQUEL DE LA ROQUETA. RIPOLL. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS.

Voltaven per la bella ciutat de Ripoll i vam de visitar el Monestir, la Farga i l’Escriptorium. Mentre esperàvem a la resta dels companys, ja què visitavem per torns el darrer lloc, van pujar pel carrer del Raval de l’Hospital i pocs metres més amunt enmig d’una plaça va trobar-nos l’església de Sant Miquel de la Roqueta.

Potser després de veure el romànic impactant del monestir, el món del treball a la farga i la forma com es copiaven els manuscrits l’edifici de l’església va trencar el nostre pensament i van passar de construccions i treballs de segles enrere a una obra modernista de principis del segle XX.

L'església es construeix com a creu de terme per encàrrec Marià Delàs, Baró de Vilagaià i propietari dels terrenys. Decidí aixecar-la en substitució d’una capelleta sota l’advocació ja a sant Miquel.

L'església de Sant Miquel de la Roqueta és obra de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver (1912). Representa un assaig de les grans realitzacions posteriors. Parteix de la lliçó que extreu de l'arquitectura anònima de les construccions de pedra en sec.

Articula un sistema constructiu a base de pedra de riu sense desbastar i una estructura de voltes còniques que formen l' absis entorn al con-cimbori central.

Joan Rubió i Bellver (1871-1952) fou un arquitecte modernista català que va néixer a Reus. Va ser deixeble d’Antoni Gaudí amb el que va col·laborar en diverses obres. També fou regidor a l’Ajuntament de Barcelona i president del Cercle Artístic de Sant Lluc.

Joan Rubió i Bellver va estar molt vinculat a Antoni Gaudí. Tenint en compte que Francesc Berenguer, la mà dreta de Gaudí no va arribar a obtenir el títol d'arquitecte, Rubió esdevé el primer arquitecte titulat que va col·laborar amb el mestre. Probablement, Rubió va establir relació amb Gaudí tan aviat com va acabar la carrera al març de 1893, quan  aquest ja era un arquitecte d'importància. En un principi, va començar a treballar al taller amb regularitat i a mesura que va obtenint seguretat en ell mateix i va començar a rebre encàrrecs va començar a treballar de manera independent però mantenint la relació amb Gaudí.

Va ser deixeble i ajudant d' Antoni Gaudí, amb el que va treballar a la Sagrada Família, la Casa Batlló, el Parc Güell, la Casa Calvet, la Torre Bellesguard, la restauració de la catedral de Mallorca i la Colònia Güell, on construí la Cooperativa (amb Francesc Berenguer i Mestres) i diverses cases particulars, com Ca l'Ordal i Ca l'Espinal.

Les seves obres principals són: la Casa Golferichs, la Casa Pomar, edificis de l'Escola Industrial de Barcelona i diverses cases situades a la muntanya del Tibidabo: la  Casa Roviralta o "Frare Blanc", la Casa Fornells i la Casa Casacuberta. Fora de la capital catalana féu l'església de Sant Miquel de la Roqueta a Ripoll, el Monestir de la Sagrada Família a Manacor, l'edifici de les caves Raventós i l’asil del Sant Crist a Igualada. 

Ripoll és un dels llocs on es localitza una gran part de la producció arquitectònica de Joan Rubió i Bellver. 

L’església de Sant Miquel de la Roqueta està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. 

És extraordinari les dades que surten quan intentes esbrinar el per què d’alguna construcció antiga o moderna i que passen per alt quan només les visualitzes. 

Ripoll és encantador per voltar per dins el poble i veure la vida que hi ha entre els seus edificis. Els llaminers també tenen una bona oferta de dolços i demés llaminadures. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada