dimarts, 23 de juliol del 2013

ERMITA DE SANT GRAU DEL PUIG D’URÚS. URÚS. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.

Aquest vegada vam visitar l’ermita de Sant Grau del Puig d’Urús. Un cop situats en el poble d’Urús, continuarem fins l’àrea de jocs i la font i  safareig de la Font Freda. Seguim la pista asfaltada que s’enfila a la muntanya pel serrat i poc desprès de la cruïlla del nou cementiri aparquem al costat de l’ermita de Sant Grau.



Davant nostre un estimball que dona esgarrifances i des on observem la sortida nord del Túnel, les seves dependències i peatges. El lloc és un bon mirador sobre el torrent del Grau de l’Ós, a la dreta del qual, no gaire lluny de l’ermita, hi havia hagut les restes del despoblat de les Ferreres.

Ermita de Sant Grau d’Urús o Sant Pau del Puig d’Urús o també apareix com Sant Grau de Puigfrondí en l’acta de consagració, l’any 1037, de l’església de Sant Climent d’Urús. Va ser l’església del ara desaparegut llogaret de Vilagrau o del Puig d’Urús actualment despoblat.

Una altra dada ens parla del saqueig per part del homes del vescomte de Castellbò i del comte de Foix, partidaris del catarisme. La van saquejar i destruïren les relíquies de Sant Grau i també assotaren al capellà al peu de l’altar.

Uns metres enllà es conserva la base d’una antiga torre medieval de guaita, que devia controlar el torrent del Grau de l’Ós, i avui està encarada vers la boca nord del túnel del Cadí.

L’edifici actual no conserva cap vestigi romànic.

Ermita, damunt d'un turó, rectangular i sense absis. Una senzilla construcció d'una sola nau, la qual des de la meitat fins a l'altar és de volta de canó. La resta de la nau té una volta més aplanada. A la dreta de l'altar hi ha la sagristia que sobresurt a l'exterior. A l'esquerre de la porta hi ha unes escales.

La portalada és de mig punt sense cap mena d'ornamentació. Damunt de la porta hi ha un ull dóna claror a l'interior. No té campanar.

Destaca el blanc de les seves parets i el seu entorn ben cuidat.  


A la vigília de la festa major del poble (el tercer diumenge d'agost) es celebra un aplec a l'ermita de Sant Grau d'Urús.

L’ermita està considerada com a Bé Cultural d’Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.

Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada