dilluns, 22 de juliol del 2013

SANTA LLÚCIA DE COBORRIU DE LA LLOSA. LLES DE CERDANYA. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.

Aquesta vegada vam aprofitar la nostra visita a Santa Llúcia de Coborriu de la Llosa per conèixer la petita església i i gaudir del proper entorn de la vall del riu de la Llosa.

Per la primera entrada de la carretera des de Bellver vam entrar al poble de Prullans, a la part superior del poble agafaren una estreta carretera que passant pel trencall d’Ardòvol, ens porta fins a Coborriu, On després de fotografiar l’petita església deixarem aparcat el cotxe.

Santa Llúcia de Coborriu. Tot i l’antiguitat de les seves estructures no s’ha localitzat cap noticia que hi faci referència.

És una de les poques esglésies de Cerdanya que conserva restes d’origen pre-romànic, concretament l’estança que fa de sagristia, adossada a l’església. Per la construcció dels paraments i la asimetria de la zona de llevant sembla que aprofita l’absis i la part nord de la primitiva capella o església.  

L’església és d’època tardana. L’edifici és d’una sola nau coberta amb volta de rajol. El campanar d’espadanya de dos ulls està damunt del mur de la  porta d’entrada.

El dia de la santa patrona es fa un aplec al que hi va gent dels pobles de les rodalies. Aquesta celebració s’anomena "la festa de la llum", ja que hom ofereix candeles enceses.

Coborriu de la Llosa fou un municipi independent el segle XIX, però actualment depèn del municipi de Lles, ja què només hi resten l’església  i molt poques cases , presidides per la gran casa pairal de ca l’Espanya que bé reformada a principis i finals del segle XX, conserva el seu nucli central antic i la façana amb elements, com a mínim del segle XVIII.

L’economia del poble es bassa principalment en la ramaderia.

El poble es troba en la RUTA DELS BONS HOMES.

Està situat  en una meravellosa contrada que per si sola mereix una complaent visita.

Per una ruta planera, de poc desnivell visitarem uns paranys que volíem conèixer: la cascada del Moli de Salt.

Els entorns que ens rodegen són fantàstics perquè estem envoltants de natura, envoltats d’arbres de diferents espècies sobretot d’alts pins roigs. 

Després refer l’agradable camí i tornar a Coborriu a buscar el cotxe.

Un matí ben aprofitat, una caminada lleugera, veure i conèixer contrades catalanes.

No deixeu de veure-les i saber dades de la nostra història, que és nostra i no l’hem de perdre!   

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada