dijous, 22 d’agost del 2013

SANT MIQUEL DE COMAPOSADA. MONTMAJOR. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA.

Anàvem en direcció a Solsona i després de la cruïlla de les carreteres de Berga, Cardona i Solsona vam trobar-nos un cartell que ens indicava l’església de Sant Miquel de Comaposada. Com és normal en el nostre tarannà vam desitjar conèixer-la. Feia mesos havíem trobat el camí tallat per un arbre caigut en una tempesta de vent però actualment la pista de terra, com totes les pistes de terra, sotraguejada, ens permeté arribar-hi.

L'enclavament de Comesposada és al peu dels cingles de Capolat, entre els termes de Capolat, l'Espunyola i Navès (Solsonès). El terme municipal de Montmajor és molt irregular. Per la banda del sud-oest s'introdueix en el terme de Navès. Al nord penetra dins el terme de l'Espunyola; després de la Casanova de Correà i les Cots entrem de nou al terme de l'Espunyola. Altres cases de la part alta i al nord de la parròquia de Correà, com Sant Miquel de Comaposada, són del municipi de Montmajor; en canvi cases properes a la parròquia de Montmajor, com Muntanyà i Ferreria són de l'Espunyola. Montmajor també té dues illes dins dels termes de Castellar del Riu i de Fígols, que són la casa i el terme de Balielles i el terme de Sant Martí de Canals , anomenat també de Catllarí. Segons dades de l’Inventari del Patrimoni Cultural/Memòria de Montmajor.

El lloc és molt agradable amb l’arbreda i el dia de la nostra visita un exuberant herbei verd entapissava la terra.  


Comaposada (surt al fogatge de 1553). La capella de Sant Miquel és d’origen romànic. Fou restaurada i beneïda per segona vegada el 19 de juny de 1696. En l'actualitat no conserva l'absis semicircular.

Sorprenen la llinda de pedra amb la data de la reconstrucció.


L’església tal com la vam veure forma una dependència del mas on és recolza. El mas és buit però mostra detalls que hi ha persones que cuiden la seva conservació.

Ens enamora el carro situat en un porxo.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia. M. Rosa Planell Grau.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada