dissabte, 31 d’agost del 2013

SANTA CREU DE CASTELLBÒ. MONTFERRER I CASTELLBÓ. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL

Una vegada posats a seguir els diferents pobles propers a Sant Joan de l’Erm, aquest cop van veure situat dalt d’un serrat a 1290 m. d’altitud i visible des de tot arreu el poble de Santa Creu i en la part superior i dominant el nucli de població la seva església parroquial de Santa Creu de Castellbò que dona el seu nom a tot el municipi.

 
Estranyament en arribar a les envistes de l’edifici va sorprendre’ns que l’església i els seus voltants, el cementiri, estan en fase de reconstrucció de la seva estructura. Per nosaltres, llecs en tema de construcció, va semblar-nos, com és habitual, massa capa gris de ciment. Però més val això que veure esglésies caigudes o a punt d’enrunar-se.

L'església de Santa Creu, és ja citada en la controvertida acta de consagració de la Catedral de la Seu d'Urgell de l’any 839. També és esmentada l'any 935 com a límit del terme de Pallerols del Cantó.

Durant el segle XI els esments són més sovintejats.

L'església de Santa Creu figura en la relació de la visita pastoral realitzada pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona els anys 1312 i 1314, així com també al llibre de la dècima del Bisbat d'Urgell de 1391, dins del deganat de l'Urgellet.

L'església parroquial de Santa Creu ha tingut tradicionalment com a sufragània la de Sant Serni de Seix, i l'any 1758 consta també com a tal la de Sant Andreu de Castellbò.

L'any 1904, Sant Martí d'Albet també passà a ser sufragània de Santa Creu. Formà part de l’antic terme de la Vall de  Castellbò.

És una església d'una sola nau, capçada al nord amb capçalera plana, i coberta amb volta de canó que suporta un llosat a doble vesant.

A banda i banda presenta dues capelles laterals, obertes a la nau a través d'un arc de mig punt, que sobresurten de la nau en planta. La del mur de llevant està adossada a la sagristia.

 
La porta d'accés, a la façana meridional, és en arc rebaixat i presenta una motllura enguixada, igual que l'ull de bou circular que la corona.

Culminant el frontis del mur occidental hi ha un campanar d'espadanya d'un sol ull. 

La construcció és rústega de pedres unides amb morter sense fer filades.

L’església de Santa Creu de Castellbó està protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada