dissabte, 3 d’agost del 2013

SANTA MARIA D'ORDÈN. BELLVER DE CERDANYA. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.

En la nostra habitual recerca, en aquest cop caminada, als pobles de la solana vam visitar el poble d’Ordèn.

Per arribar-hi en cotxe hi ha una carretera que parteix una mica abans de la cruïlla d’entrada a Bellver en direcció a la Seu d’Urgell..


Ordèn és un municipi de Bellver de Cerdanya a 1500 m. d’alçada. Poble del municipi de Bellver de Cerdanya (Baixa Cerdanya), de poblament disseminat, situat sota el Pelat de Talltendre.

Segons el diccionari Alcover Moll l’origen etimològic del mot Ordèn, segons Meyer-Lübke, ens diu: nom pre-romà que conté el sufix -èn. Pel radical sembla romànic, però cal no oblidar que hi ha altres topònims pre-romans amb el mateix radical, com Ordino.

Al segle X no apareix a l'Acta de Consagració de la Catedral de la Seu d'Urgell com a parròquia, sinó com a referència geogràfica: "Taltemar ver Orden". Va ser una església filial de Talltendre fins a l'actualitat, que depèn de Bellver.

Possiblement al segle X hi havia una capella.

L’edifici de la apetita esglesiola en el moment d’arribar al poble des de Cortàs ens va sorprendre gratament pel seu bon estat de conservació.


L’actual església sota la advocació de Santa Maria, tot i el seu origen i estructura romànica, sembla que degué ser reconstruïda al segle XVIII. Per la qual cosa l'adscripció a aquest moment és posada en dubte per alguns experts.

Edifici d'una sola nau amb absis semicircular i llis, sense cap obertura, orientat a llevant. A ponent s'aixeca un campanar de cadireta d'un sol ull. Al mur sud hi ha la porta, de grans dovelles i, prop de la capçalera, una capella o sagristia afegida en èpoques posteriors.

Al poble es veu el clàssic moviment de reconstrucció d’antics habitatges i construcció de nous. Esperem que en el moment actual aquest afany tingui continuïtat.

Text i Recull dades: Miquel Pujol Mur.

Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada