dimarts, 20 d’agost del 2013

SANT JULIÀ DE PEDRA. BELLVER DE CERDANYA. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.

El petit poble de Pedra, situat al peu de la serra de Moixeró i agregat al terme municipal de Bellver de Cerdanya, és presidit per l'església parroquial de Sant Julià, situada dalt d'un penyal.


El lloc de Pedra és documentat ja l'any 966 i la seva església romànica, de cronologia incerta, podria datar-se a finals del segle XI. El segle XII consta ja com a parròquia, i el 1198 fou saquejada pels albigesos, a les ordres del comte de Foix i del vescomte Arnau de Castellbò, que tal com s'explica es "van emportar blat, farina i un llibre pertanyent al capellà".

Té planta en forma de trapezi i la part més antiga correspon a finals del segle X o inicis del XI. És de nau única amb un absis central semicircular i dues absidioles laterals localitzades als extrems d'un petit  creuer.

Durant el segle XII es degué construir una volta de canó, s'engruixiren les parets per sostenir-la, i s'alçà una nova capçalera amb absis semicircular i dues absidioles als costats que no es veuen des de l'exterior.

Edifici antigament era cobert amb volta sostinguda en uns reforçaments fets a la cara interior dels murs de la nau mitjançant grans arcades que simulen capelles laterals.

La volta degué caure potser en els terratrèmols del segle XV, i fou substituïda per una encavallada de fusta.

L'absis té la volta lleugerament apuntada amb una petita finestra d’arc de mig punt format amb petites dovelles, per la part exterior es troba decorada amb una arquivolta arrodonida.

L'absidiola del costat de l’epístola, està coberta amb volta d'arc apuntat, mentre que l'altra absidiola, a la reforma soferta es va reconstruir amb planta rectangular.

La façana de ponent, amb un portal de mig punt és del segle XVIII, amb tres graons per sobre el nivell del terreny, és rematada per un campanar d'espadanya, de la mateixa amplada de la nau, amb dues obertures per a les campanes.

Va ser incendiada el 1936 i s'esfondrà la volta i el mur de migdia. La Generalitat la va fer restaurar el 1984 per l’arquitecte Lluís M. Vidal i Arderiu.

El mateix 1984 va ser declarada monument històric-artístic nacional.

Un bon lloc per visitar a la Cerdanya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia. M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada