divendres, 30 d’agost del 2013

SANT MARTÍ D'ALBET. MONTFERRER I CASTELLBÓ. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.

Continuant en les nostres voltes pels voltants de Sant Joan de l’Erm i després de visitar Sant Andreu de Castellbó poc després fèiem camí cap a Albes, petit poble, però on he de remarcar que encara hi ha força vida humana. Ens crida l’atenció com a Sant Andreu el coronament arrodonit del campanar.

 
Sant Martí d'Albet és un antic monestir, actualment església sufragània, del veïnat d'Albet en el municipi de Montferrer i Castellbò, Alt Urgell.

Originàriament, l'església d'Albet fou un monestir que ja no tenia comunitat l'any 914. L'any 1040, en l'acta de consagració de Sant Serni de Tavèrnoles, entre les parròquies amb què fou dotat, consta la d'Albes, que s'ha identificat amb la població d'Albet.

En la visita pastoral de 1575 l'església d'Albet consta com a sufragània de Sant Vicenç dels Torrents. Mentre que en la visita de 1758, on es fa constar el mal estat de l'escala del campanar, era sufragània de Sant Vicenç de Sendes.

Després de la reforma parroquial de 1904, passaria a ser-ho de Santa Creu de Castellbò.

És una església d'una sola nau rectangular, capçada a llevant per un mur de perfil semicircular que resulta d'una prolongació dels murs laterals sense solució de continuïtat.

La nau és coberta amb volta de canó rebaixada que sosté un llosat a doble vessant.

La porta d'accés és al mur nord, pròxima a la capçalera, ressaltada per una ampla motllura arrebossada. Al mur sud hi ha una altra porta cegada.

La capçalera de l'edifici és coronada per un campanar d'espadanya d'un sol ull.

Construcció rústega de pedres unides amb morter sense fer filades com la majoria dels edificis de la part central i més antiga del poble.

 
L’església de Sant Martí d’Albet està protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Situada a un altar, hi ha una talla de fusta policromada barroca de sant Martí del segle XVII.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.

Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada