dimecres, 23 d’octubre del 2013

SANT PERE DEL SERRAT. ORDINO. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

En la nostra estada andorrana i veiem els paratges muntanyosos andorrans visitàvem el poble del Serrat i la seva església sota l’advocació de Sant Pere.

 
El Serrat (1.539 m. alt) és una població i centre turístic a la parròquia d’Ordino. La seva posició geogràfica és a la capçalera de la vall d’Ordino, a la confluència del riu de Rialb i de la riera de Tristaina. L’any 2009 tenia 138 habitants.

La parròquia d’Ordino és la tercera, segons l'ordre tradicional, de les set parròquies d'Andorra. Amb 85 km² és la més extensa després de Canillo.

La parròquia comprèn la conca de la Valira d'Ordino o la Valira del Nord, al nord-oest del Principat. Limita al nord amb el País de Foix (Auzat i Vic de Sòs), a l'est amb Canillo i al sud i l'oest amb la Massana.

La data de construcció se situa probablement entre el segle XVI i principi del XVII, ja que la primera notícia documental que hi ha de la seva existència correspon a l’any 1619.

Església de Sant Pere del Serrat donava servitud a les bordes del Serrat, situada a l’extrem sud-oest d’aquestes sobre una roca.

Es tracta d’un edifici, època barroca, de planta rectangular en el qual a l’exterior no es distingeix l’absis. Està construïda directament sobre la penya, sense cimentacions.

La coberta és de dos vessants amb recobriment de llosa.

La façana principal està orientada al sud-est, perpendicular al carener de la coberta i de cara a la vall; en ella s’obre la porta d’entrada, rematada per un arc de mig punt i flanquejada per dues finestres rectangulars amb llinda de fusta i reixes de ferro. Per sobre la porta hi ha una finestra quadrangular, a l’alçada del cor.

L’aparell és irregular, amb els murs nord i ponent arrebossats amb calç, destacant un enlluït blanc al voltant de la porta que dibuixa una creu per sobre la pedra clau.  

Als peus, sobresortint de la façana sud-est s’alça un petit campanar d’espadanya amb obertura de mig punt. 

A l'interior es conserva un retaule dedicat a sant Pere que ha estat datat de final del s. XVI o principi del XVII. 

Vora la riera de Tristaina hi havia l’antiga farga del Serrat.

L’església de Sant Pere del Serrat està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Cultural.

Una vegada i mil més Andorra és fabulosa.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada