dimarts, 22 d’octubre del 2013

SANT VICENÇ D’ORTEDÓ. ALÀS I CERC. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.

En la nostra recerca de llocs del nostre país visitàvem les terres que coronen la part sud de la Seu d’Urgell ja travessat el riu Segre i en direcció a la carretera que condueix a la Vansa i Fórnols.

 
Ortedó (29 habitants/2009) segons la senyalització, malgrat altres publicacions escriguin com oficial Artedó és un poble del municipi d’Alàs i Cerc (Alt Urgell), situat a 1.166 m d’altitud, al vessant septentrional de la serra de Cadí, a la falda del puig de Sanatge.                 

El poble havia format part de l'antic terme municipal de Cerc, annexat al d'Alàs el 1970. Anteriorment, fins al segle XIX, Artedó n'havia estat el cap municipal, al qual també donava nom.

El villare Artedone és documentat el 902. Segons Coromines, el nom prové del basc arte-dun , que significa ‘ple de roures verds’.

Les cases són esglaonades pel pendent; de pedra, algunes tenen balconades de fusta. L’església parroquial, en un costat del poble, és dedicada a sant Vicenç; és de fàbrica moderna, de forma rectangular i amb una torre campanar de planta quadrada.

L'antiga església, també dedicada a Sant Vicenç, es troba al fossar,

Església d'una nau amb coberta exterior de quatre vessants. Construcció rústega de pedres unides amb fang.

Té campanar de base quadrada fet amb pedres millor treballades. A la llinda de la porta hi ha una inscripció amb la data de 1903.

Des de l'any 2007 s'hi organitza anualment el Festival Picurt, una mostra de cinema de muntanya.

La festa major se celebra al juny.

Una volta pel poble ens mostra diferents construccions molt ben conservades.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada